Sportgerelateerde klachten

We weten allemaal dat sporten over het algemeen gezond is. Toch kunnen er ook problemen ontstaan bij het sporten of door het sporten, een blessure zit in een klein hoekje. Ook kun je tijdens het sporten pijn, problemen of beperkingen ervaren die er al voor het sporten waren.

Soorten sportblessures of sportklachten
Blessures kunnen geleidelijk en plotseling ontstaan. In de meeste gevallen ontstaan de blessures plotseling, in 2013 bij zo’n 69% van de gevallen. Vaak gehoorde oorzaken zijn lichamelijk contact, een verkeerde beweging of vallen.

Welke soorten sportblessures bestaan er?
Er zijn veel verschillende soorten sportblessures. De vijf meest voorkomende blessures bij sporten in onze praktijk zijn:
• Schouderblessures
• Knieblessures
• Wervelkolom- / bekken- / ribblessures
• Enkelblessures
• Polsblessures
Daarnaast zien we ook veel blessures aan heupen, ellebogen en duimen.

Ook rugklachten kunnen een probleem vormen bij sporten. Rugpijn kan toenemen door sport, na sporten aanwezig zijn of soms juist afnemen door sport. Bij het onderzoek kunnen we zien wat hierbij het probleem is en we kunnen het dan op maat behandelen. Vaak zijn er belemmeringen in de normale opbouw of het herstel van de rug. Wij brengen deze belemmeringen in kaart en behandelen deze.

De behandeling
Juist omdat sporten goed voor je is, zal onze eerste insteek zijn om dit als het even kan, al dan niet aangepast, zoveel mogelijk te blijven doen.

Allereerst maken we een analyse van het probleem en het eventuele ontstaan ervan. Dan kijken we welke voorwaarden nodig zijn om door te kunnen gaan met sporten. We geven hierbij gerichte adviezen, mogelijke extra oefeningen of we bieden hulp bij het aanpassen van de techniek en indien nodig ondersteunen we het met bijvoorbeeld tape.

Het komt ook vaak voor dat wij sportblessures met verschillende specialisaties behandelen. We stemmen de behandelingen dan uiteraard op elkaar af. Zo kan het zijn dat de manueel therapeut zich vooral richt op het scheppen van de voorwaarden voor opbouw en herstel, terwijl een ander gericht bezig gaat met training.

Ook voor revalidatie van sportgerelateerde letsels of na een operatie kunt u goed bij de Fysiovelperweg terecht. Voor een aantal post-operatieve beelden zijn er behandelprotocollen of –richtlijnen voorhanden, maar uiteindelijk vraagt ieder probleem een individuele behandeling op maat om zo uw eigen doelen weer te kunnen bereiken.