Centraal neurologische aandoening

Problemen aan het zenuwstelsel

Neurologische aandoeningen zijn problemen aan het zenuwstelsel, die bestaat uit de hersenen, het ruggenmerg en de zenuwen. Een neurologische aandoening kan zich uiten in verschillende ziekteverschijnselen. Dit is afhankelijk van de plaats waar het zenuwstelsel is beschadigd. Naast lichamelijke klachten kunnen er ook problemen aanwezig zijn op het gebied van denken, voelen en handelen.
Centraal neurologische aandoening kunnen een grote invloed hebben op het dagelijkse leven. Handelingen die eerst vanzelfsprekend waren, zoals aankleden, boodschappen doen of huishoudelijke activiteiten, kosten meer moeite en energie of zijn soms niet meer mogelijk.

Fysiotherapie bij centraal neurologische aandoeningen

Fysiotherapie bij centraal neurologische aandoeningen richt zich op de veranderingen die het gevolg kunnen zijn van deze aandoening. Het doel van de fysiotherapeut in dit geval, is om verloren functies te herleren en functieverlies of -achteruitgang zoveel mogelijk te voorkomen.

Neurologische aandoeningen zijn complex en hebben vaak een speciale aanpak nodig. Zo zijn er aandoeningen van het centrale zenuwstelsel en het perifere zenuwstelsel. Ook spierziekten kunt u rekenen tot de neurologische aandoeningen.

Andere bekende centraal neurologische aandoeningen zijn: CVA, ook wel beroerte, hersenbloeding of herseninfarct genoemd, MS en Parkinson.