Schouderklachten

Schouderpijn of schouderklachten zijn na rug- en nekpijn de meest voorkomende klachten bij de fysiotherapiepraktijk. 21% van de Nederlanders heeft wel eens last van de schouder. De schouder is een van de meest complexe gewrichten van het menselijk lichaam. De verschillende botstukken en verbindingen zorgen er samen voor dat je je schouder in allerlei richtingen kunt bewegen. Dat zorgt ook voor veel verschillende soorten klachten en blessures die kunnen ontstaan in het schoudergewricht.

De symptomen van schouderpijn
Doordat het schoudergewricht erg complex is, kan dit ook voor problemen zorgen. Vaak uiten de schouderklachten zich op een vergelijkbare manier, pijn bij beweging van de schouder. De onderliggende oorzaak is vaak wel heel verschillend.

Welke soorten schouderklachten bestaan er?
Schouderklachten kunnen plotseling of heel geleidelijk ontstaan. Sommige klachten ontstaan door overbelasting van de schouder, denk hierbij aan lang en vaak dezelfde beweging maken. Ook stres of spanning kunnen pijnklachten in nek en schouder geven. Nekklachten en schouderklachten komen vaak samen voor, omdat deze nauw met elkaar verbonden zijn.

Het lastige bij de schouder is dat veel problemen in een soort vicieuze cirkel blijven bestaan. Een aantal problemen houden zichzelf in stand of betrekken geleidelijk steeds meer delen van de schoudergordel bij de klachten.

De behandeling
Bij het onderzoek van de schouder wordt er gekeken wat de directe oorzaak is van de klachten, maar ook hoe de schouder in de basis functioneert. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan de functie en stand van het schouderblad bij bewegingen en ten opzichte van de borstkas, maar ook aan onderzoek van de halswervelkolom. Deze is namelijk ook vaak betrokken bij schouderklachten.

Schouderproblemen zijn vrijwel altijd problemen in het functioneren van de schouder. Peesontstekingen, verkalkingen, slijmbeursontstekingen zijn hierbij vaker een gevolg dan een oorzaak. Alleen een peesontsteking behandelen helpt vaak onvoldoende of de klachten keren weer snel terug.

Roos van Mierlo en Mattijs Damen zijn onze schouderspecialisten. Zij zijn aangesloten bij de WSEG (Werkgroep Schouder Elleboog Gelderland).