Rugklachten

Rugklachten, rugpijn of zelfs uitstralende pijn in de benen? 90% van de Nederlanders heeft in hun leven een keer te maken met rugklachten. Het komt veel voor, maar dit wil niet zeggen dat het normaal is.

De symptomen van rugpijn
Rugpijn en rugklachten kunnen zich uiten als pijn in de rug, uitstralende pijn in één of beide benen, zeurende pijn, stekende pijn, felle pijnscheuten, verkrampingen, stijfheid, zwakte, of scheefstand. De klachten kunnen voorkomen bij bepaalde houdingen en/of bewegingen en variëren van hinderlijk tot beperkend bij bepaalde activiteiten zoals werk of sport, tot zeer belemmerend in het dagelijks functioneren.

Welke soorten rugpijn bestaan er?
Hoewel bijna iedereen dus wel eens met rugklachten te maken kan hebben, bestaan er wel veel verschillende soorten rugproblemen. Een deel van de rugklachten herstelt vanzelf weer binnen enkele dagen tot weken. Soms is er ook sprake van een aanwijsbare oorzaak, zoals overbelasting. Heel vaak is de oorzaak helemaal niet zo duidelijk en een deel van de mensen met klachten herstelt niet vanzelf of heeft steeds last van terugkerende klachten.

Vaak wordt gedacht dat veel rust nemen en pijnstillers slikken de beste oplossing is. Echter, uit recentelijk onderzoek is gebleken dat gedoseerd bewegen, oefeningen en eventuele manipulaties de klachten sneller laten verminderen en verhelpen. De therapeuten van Fysiovelperweg kunnen u hierbij helpen!

De behandeling
Wij zien veel verschillende problemen in de praktijk, zoals “blokkeringen” van de wervelbewegingen, spierzwakte van belangrijke sturende spiertjes, “stabiliteitsproblemen”, maar ook zenuw-inklemmingen en hernia’s. Een goede diagnose is dan ook erg belangrijk om tot een goed behandelplan op maat te komen. Bij een gecompliceerd systeem zoals de wervelkolom vraagt dit vaak om gespecialiseerde kennis. Dit is zeker zo bij rugklachten.

Voor Fysiovelperweg zijn deze rugklachten juist een uitdaging. Met onze gespecialiseerde therapeuten gaan we op zoek naar de juiste aanpak bij uw klacht. Het team is ook continu bezig met scholing en innovatie om zoveel mogelijk de laatste wetenschappelijke stand van zaken te gebruiken bij het onderzoek en de behandeling.

De behandeling van rugklachten kan o.a. bestaan uit manuele therapie met eventueel manipulaties, oefentherapie, houdingstape, dry needling en functionele opbouwtraining.