Artrose

Artrose ontstaat doordat er meer gewrichtskraakbeen verloren gaat dan er door het lichaam geproduceerd kan worden. Het kraakbeen verslechtert en soms verdwijnt het helemaal. Bij artrose vermindert ook de vloeistof in het gewricht. Deze vloeistof, synovium geheten, is nodig om het gewricht soepel te laten draaien en om schokken te absorberen. Door slijtage van gewrichtskraakbeen en een vermindering van de schokabsorberende vloeistof in de gewrichten kunnen botten over elkaar schuren, wat veel pijn veroorzaakt. Artrose komt voornamelijk voor in de gewrichten van de handen, knieën, schouders, nek en heupen.

Klachten bij artrose / slijtage

• Startstijfheid met name 's morgens
• Algehele stijfheid in een gewricht
• Bewegingsbeperkingen in een gewricht
• Pijn bij belasten, in rust neemt dit af
• Tijdens het bewegen kan er een krakend geluid aanwezig zijn (crepitaties)
• Gewricht kan dikker zijn door een ontstekingsreactie
• Veranderde stand van een gewricht

Heup- en knieartrose

Bij een milde vorm van knie- of heupartrose wordt de voorkeur gegeven aan fysiotherapeutische behandeling. De artrose zal hierdoor niet verminderen, maar de pijn- en stijfheidsklachten kunnen deels of zelfs volledig herstellen!
Tijdens een trainingsperiode van 12 behandelingen zullen wij u specifieke oefeningen aanleren die zijn gericht op het verminderen van uw lichamelijke klachten. Ook zullen we u advies geven, gericht op uw dagelijkse belasting en uw levensstijl. Hierdoor kan een operatie vaak worden uitgesteld of zelfs worden voorkomen.

Vanaf 1 januari 2018 wordt deze therapie van 12 behandelingen volledig vergoed vanuit het basispakket. Hierna is het voor u mogelijk om zelfstandig de oefentherapie op elk gewenst niveau voort te zetten. Dit kan bijvoorbeeld door thuisoefeningen uit te voeren of in de sportschool.